Kou met kou behandelen, doe jij het ook al?
Kou met kou behandelen, doe jij het ook al?
20/12/2020Het lijkt een trend te worden, koud douchen of zelfs 'koud-water-zwemmen'. Steeds vaker hoor ik mensen vertellen dat ze het doen, of ik zie het gebeuren in de zee of in een waterplas. Wim Hof heeft veel bijgedragen aan het bekendmaken van het gezonde effect van kou. Het trainen van ons warmte-systeem door kou met kou te behandelen, is eigenlijk een vorm van homeopathie. Het heet het actie-reactie principe. We vertellen er graag meer over.
Homeo - pathie
'Homeo' betekent gelijksoortig en 'pathie' betekent ziekte. Met een homeopathisch geneesmiddel stel je je bloot aan een milde ziekteprikkel, die net niet te sterk is zodat je er niet ziek van wordt, maar wel zo sterk is dat je lichaam reageert. Als je in koud water gaat zwemmen, gebeurt iets vergelijkbaars. Je stelt je lichaam bloot aan kou en dat zorgt ervoor dat de kachel in ons lijf aangaat. Na de koude behandeling word je dus lekker warm en ben je beter bestand tegen de kou. Ik heb mij er pas geleden zelf voor het eerst aan gewaagd. Zwemmen in zeewater van 13 graden, vergezeld door een prachtige herfstzon, bleek een heerlijke ervaring.
Straks meer weerstand
Als je de kachel in je lijf traint met koude behandelingen, verhoog je je weerstand. Dat betekent dat je straks minder last zult hebben van de kou. Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig is dat een mooie bijkomstigheid.
Let op
Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Doe het met mate, op een wijze die bij je past. Te veel kou is niet goed en kan leiden tot onderkoeling, dat is niet gezond. Eén minuut koud nadouchen vormt een mooi begin. Vanaf die koude douche kun je zorgvuldig gaan opbouwen, naar misschien uiteindelijk een plons in de zee of in een meer.
Boekentip over dit onderwerp: Wildzwemmen