Spring naar content

Kinderen hard getroffen door coronamaatregelen

Kinderen hard getroffen door coronamaatregelen

29/01/2021

Kinderen hard getroffen door corona

Er heerst een wijdverbreide zorg dat lockdown-maatregelen als social distancing en het sluiten van scholen een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van kinderen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze zorg terecht is.

Door: Lilian Peters

Angst en depressie

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een studie gepubliceerd over de effecten van de eerste lockdown op het geestelijk welzijn van een groep van 168 Engelse kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Conclusie was dat de lockdown bij deze groep tot een behoorlijke stijging heeft geleid van de symptomen van depressie.
Voor hun onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van gegevens van de kinderen zelf en daarnaast van rapporten van zorgverleners en docenten. Volgens de onderzoekers varieert de ernst van de symptomen per kind, maar de impact van de lockdown op de kinderen is groot en heeft geleid tot een aanzienlijke toename van angst en depressie.

Kindertelefoon

Ook in Nederland klinken steeds meer geluiden over de schadelijke gevolgen voor kinderen door de coronamaatregelen. De kindertelefoon, waar maandelijks zo’n 1500 kinderen naartoe bellen, signaleert dat de afgelopen maand het aantal gesprekken over mentale problemen als eenzaamheid, zelfdoding en depressie met zo’n 21% toenam in vergelijking met de eerste lockdown.

Uitlaatklep

Volgens kinderpsycholoog Tischa Nieve missen de kinderen perspectief, en ook gaat de thuissituatie in veel gevallen achteruit. Ouders vinden het zelf zwaarder en maken zich meer zorgen. Ook raken sommige gezinnen financieel in de problemen. School en contacten met vriendjes en vriendinnetjes vervullen een belangrijke rol bij dit soort omstandigheden. Neve denkt dat, omdat kinderen deze uitlaatklep niet meer hebben, ze vaker contact zoeken met de Kindertelefoon.

Hulp zoeken

Het is in deze tijd belangrijker dan ooit dat ouders hun kinderen in de gaten houden en eventueel hulp zoeken voor kinderen die niet goed in hun vel zitten. Ook met homeopathie is het mogelijk om het emotioneel welzijn van kinderen te ondersteunen. Homeopathie is een holistische geneeskunde die zowel op fysiek, emotioneel en mentaal niveau werkt. Kinderen reageren vaak snel en goed op een homeopathisch middel.
Bovendien neemt in een homeopathisch consult het gesprek een belangrijke plaats in, waardoor kinderen de gelegenheid krijgen om uitgebreid over hun angsten en zorgen te praten.

 

Wil je weten wat homeopathie voor jouw kind kan betekenen?

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

Bij veel homeopaten kun je terecht voor een online consult.

Liever eerst een kort oriënterend telefoongesprek?

Bel dan de homeopathielijn >

 

Bronnen
https://www.nos.nl/l/m/2366268
Arch Dis Child. 2020 Dec 9;archdischild-2020-32037

 

Angst   Corona   COVID-19   Depressie   Kinderen  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.