Spring naar content

Kansen ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ deels onbenut gelaten

Kansen ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ deels onbenut gelaten

07/05/2021

LeefstijlinterventieOnderzoek van het Mulier Instituut toont aan dat de motivatie van volwassenen om te sporten en bewegen ondanks de Covid-19 pandemie nauwelijks is toegenomen. Een gemiste kans, vindt ook demissionair staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis. Waarom is het juist nu zo belangrijk om prioriteit te geven aan een gezonde leefstijl?

Door: Peter Goosensen

Het is bekend dat een gezonde leefstijl minder kwetsbaar maakt voor ziekte. Sinds twee jaar komen 3,5 miljoen Nederlanders daarom in aanmerking voor Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Voeding, beweging, slaap en stressniveau worden hierbij tegen het licht gehouden.

Overgewicht

Gecombineerde Leefstijlinterventie is een twee jaar durend leertraject waarbij mensen individueel en in groepsverband kosteloos adviezen kunnen krijgen. Hoewel verwacht werd dat jaarlijks rond de 35.000 mensen zouden instromen, ligt het werkelijke aantal op ongeveer een kwart hiervan. Omdat corona ernstiger lijkt te verlopen bij mensen met overgewicht is dit met het oog op de huidige pandemie een gemiste kans.

Buikvet

Er zijn aanwijzingen waaruit blijkt dat overbodig buikvet fungeert als reservoir voor het virus. Bovendien gaat obesitas niet zelden gepaard met ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Verder is bekend dat overgewicht kan bijdragen aan het ontstaan van trombose. Ook het immuunsysteem wordt door obesitas onder druk gezet. Dit komt omdat het immuunsysteem reageert op de chronische ontstekingen in het lichaam die een gevolg zijn van een teveel aan buikvet. Het zorgt er niet alleen voor dat het virus meer kans krijgt om toe te slaan maar ook dat mensen verhoudingsgewijs ernstiger ziek worden.

Coronakilo's

Uit een enquête van het Voedingscentrum blijkt dat 63% van de ondervraagde Nederlanders sinds het uitbreken van corona op gewicht is gebleven. In z’n totaliteit zijn er onder de Nederlanders echter zo'n vijf miljoen extra 'corona kilo’s' bij gekomen.

 

Meer weten over het programma Gecombineerde Leefstijlinterventie?

https://www.loketgezondleven.nl/zorgstelsel/gecombineerde-leefstijlinterventie

 

 

Bronnen:
> https://www.mulierinstituut.nl/publicaties/25904/motivatie-om-te-sporten-en-bewegen-voor-volwassenen-2011-2018-2020/
> https://pointer.kro-ncrv.nl/gratis-leefstijlcoach-ondanks-coronakilos-nog-niet-massaal-bezocht
> https://pointer.kro-ncrv.nl/waarom-loopt-het-nog-geen-storm-bij-de-leefstijlcoach
>https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Persmappen/2e%20quickscan%20corona/Infographic_eetgedrag_coronacrisis.pdf

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.