Spring naar content

Kamerplanten neutraliseren gevaarlijke luchtvervuiling binnenshuis

Kamerplanten neutraliseren gevaarlijke luchtvervuiling binnenshuis

23/05/2022

Kamerplanten neutraliseren luchtvervuilingBlootstelling aan stikstofdioxide door bijvoorbeeld druk verkeer is in onderzoeken in verband gebracht met luchtwegziekten en een verminderde longfunctie. En dat risico geldt niet alleen voor buitenshuis; want wanneer je aan een drukke verkeersweg woont, kan stikstofdioxide ook in je huis doordringen.

Engelse onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de concentratie stikstofdioxide binnenshuis door kamerplanten tot wel 20 procent kan afnemen. De onderzoekers bekeken de effecten van enkele kamerplanten, die in veel huishoudens vrij gebruikelijk zijn. Zo werd geëxperimenteerd met Spathiphyllum wallisii (de vredeslelie), Dracaena fragrans (de drakenbloedboom) en Zamioculcas Zamiifolia (de emeraldpalm).

Elke plant werd in een kamer geplaatst met een concentratie stikstofdioxide die vergelijkbaar was met die van een kantoorruimte aan een drukke verkeersader. Binnen een uur bleken de planten ongeveer de helft van de stikstofdioxide in de testkamer te neutraliseren. En dat resultaat stond los van welke plant, de plaats in de kamer of manier waarop ze verzorgd waren.

De onderzoekers berekenden ook dat in een kleine kantoorruimte (15 m3) met een sterk vervuilde lucht en slechte ventilatie vijf kamerplanten tot wel 20 procent van de stikstofdioxide uit de lucht kan halen. In grotere kantoorruimtes ligt dat percentage uiteraard lager, maar dat is volgens de onderzoekers simpel op te lossen door meer kamerplanten in de ruimte te zetten.

De wetenschappers weten nog niet hoe de kamerplanten de stikstofdioxide aan de lucht onttrekken. Zij vermoeden dat het te maken heeft met een biologisch proces waarbij ook de potgrond een rol speelt. Hiernaar willen zij vervolgonderzoek doen. Maar voor nu, is het dus zeker niet onverstandig de hoeveelheid kamerplanten in je huis uit te breiden.

 

Bronnen:

Medischdossier.org

Air Quality, Atmosphere & Health volume 15, pages 479–490 (2022)

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.