Spring naar content

Inspanningsoncologie heilzaam voor kankerpatiënten

Inspanningsoncologie heilzaam voor kankerpatiënten

17/02/2022

Lichaamsbeweging na kankerHet idee dat lichaamsbeweging zo heilzaam is voor kankerpatiënten dat het beschouwd zou kunnen worden als een vorm van kankerbehandeling, heet inspanningsoncologie. In 2018 kwam de Clinical Oncology Society in Australië met een verklaring die wereldwijd de krantenkoppen haalde. Op basis van wetenschappelijk bewijs adviseerden ze om lichaamsbeweging voor te schrijven aan alle kankerpatiënten. Het zou zelfs schadelijk voor patiënten zijn, zo stelden ze, om dit niet te doen.

Door Lilian Peters

Vermoeidheid bij kankerpatiënten is misschien wel de meest voorkomende bijwerking. 95% van de mensen met kanker geeft aan dat zij last hebben van vermoeidheid, uitputting en gebrek aan energie. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan lichaamsbeweging patiënten helpen om met kanker gerelateerde vermoeidheid om te gaan. Of in sommige gevallen om het risico op het ontwikkelen van vermoeidheid te verlagen, of de ernst ervan te verminderen.

Daarbij gaat het om regelmatig bewegen, in plaats van af en toe, met een beheersbare intensiteit en duur. Ook lichaamsbeweging met een hogere intensiteit werpt positieve resultaten af. Regelmatig bewegen heeft veel psychologische en emotionele voordelen. Het helpt mensen om te gaan met depressie, angst en vermoeidheid.

Eetlust

Bovendien kan lichaamsbeweging bij kankerpatiënten ervoor zorgen dat de eetlust zich herstelt, wat maakt dat iemand beter in staat is om voldoende voedingsstoffen tot zich te nemen. Ook kan het een betere slaap stimuleren. Hierdoor kan de patiënt zich in algemene zin beter gaan voelen, waardoor hij zijn ziekte beter kan dragen.

Wanneer mensen gaan bewegen in de buitenlucht heeft dat als extra voordeel dat hun mentale en emotionele welzijn nog meer ondersteund wordt. Deze zogenaamde ‘groene lichaamsbeweging’ zet het lichaam aan tot het maken van endorfinen, geluksstofjes, waardoor we ons gelukkiger gaan voelen.

Botdichtheid herstellen

Er bestaat een sterk verband tussen onze botten en onze hormoonhuishouding. Daardoor kunnen bepaalde hormoonbehandelingen bij kanker van invloed zijn op de botdichtheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de chemotherapie die vrouwen met borstkanker krijgen, omdat die een vervroegde menopauze veroorzaakt. Ook mannen die hormoontherapie krijgen voor de behandeling van prostaatkanker kunnen met verminderde botdichtheid te maken krijgen. Er is veel bewijs dat lichaamsbeweging de botdichtheid kan helpen herstellen. Daarnaast hebben kankerpatiënten vaak te maken met verlies van spieren, of met stijve en pijnlijke gewrichten. Lichaamsbeweging helpt om de pijn te verlichten en weer kracht op te bouwen.

Inspanningsoncologie heeft vele positieve effecten. Eén van de belangrijkste effecten van lichaamsbeweging is misschien wel dat het mensen helpt om zich weer ‘zichzelf’ te voelen. Hierdoor zijn ze in staat hun kracht te hervinden en zelf aan hun herstel te werken.

 

Bron: WDDTY

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.