Spring naar content

Hoog cholesterol? Neem een avocado

Hoog cholesterol? Neem een avocado

15/01/2020

AvocadoAvocado’s zijn lekker, ze zitten boordevol voedingsstoffen en hebben een positief effect op het LDL-cholesterol gehalte. Daarmee zou de avocado wel eens een natuurlijk alternatief kunnen zijn voor het slikken van statines. Volgens onderzoekers van de Pennsylvania State University kan het eten van één avocado per dag het slechte LDL-cholesterol aanzienlijk verlagen. Een effect dat al na vijf weken aantoonbaar is.

Tekst: Lilian Peters

Drie diëten

Het dieet is getest op een groep van 45 mensen in de leeftijd van 21 tot 70 jaar. Deze mensen leden aan overgewicht of obesitas. De groep kreeg achtereenvolgens drie verschillende cholesterolverlagende diëten aangeboden, die ze elk vijf weken lang moesten volgen. Tussen de diëten werd steeds een pauze ingelast van twee weken.

Avocado

Aanvankelijk kregen ze een vetarm dieet, vervolgens een dieet met een matig vetgehalte – maar zonder avocado – om te zien hoe de uitwerking was op het cholesterolgehalte. Maar het was het dieet mét de avocado dat na vijf weken de grootste invloed had op het LDL-cholesterol en dat de niveaus hiervan aanzienlijk had doen dalen.

Plaque

Volgens de onderzoekers leken bepaalde stoffen in de avocado zich te richten op LDL-deeltjes die geoxideerd waren of blootgesteld aan zuurstof. En het zijn juist deze deeltjes die de opbouw van plaque in de slagaders veroorzaken. Oxidatie is een biologisch proces dat wordt geassocieerd met zowel hart- en vaatziekten als kanker.

Ogen

Avocado’s blijken niet alleen het cholesterolgehalte onder controle te houden, ze bevatten ook nog eens veel carotenoïden die onder andere goed zijn voor de gezondheid van de ogen.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.