Spring naar content

Homeopathische middelen in trek bij boer

Homeopathische middelen in trek bij boer

23/08/2016

Er is bij boeren meer vraag naar homeopathische middelen. Maar de officiële 'verkooplijst' is kleiner geworden en hij is tijdelijk. Het gebruik van homeopathische middelen neemt toe in de landbouw. Dat blijkt uit cijfers van leveranciers. Vooral middelen om mastitis tegen te gaan zijn in trek.

ECOstyle verkocht vorig jaar bijvoorbeeld 38.000 100-milliliterflesjes Pyrogenium. Dat zijn er 6.000 meer dan in 2014. Holland Animal Care zag de verkoop van Salmycine (240-milliliterflesjes) stijgen van 1.030 in heel 2015 tot 645 in de eerste helft van 2016. De afzet van Mammicurine van Vee-Service IDAC lag dit jaar zelfs twee keer zo hoog als in 2015. De stijging is opvallend omdat deze middelen niet erkend zijn als officieel geneesmiddel. Bovendien kunnen ze antibiotica niet vervangen, erkennen ook leveranciers. Zij claimen alleen effectiviteit in het voortraject.

Groeiende vraag, maar minder homeopathische middelen

Ondanks de toenemende boerenvraag is het aantal beschikbare middelen afgenomen. Voor melkvee, varkens en kippen zijn op dit moment nog vijftien middelen van vijf registratiehouders in beeld bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor registratie voor verkoop. Die lijst is tijdelijk, kent strenge criteria en was tot voor kort veel groter. Ook is het de vraag of deze homeopathische middelen verkocht mogen blijven worden. Registratiehouders moeten naar eigen zeggen veel extra onderzoek doen en dat kost veel geld. In de meeste gevallen verwachten zij die investering terug te zien in een registratie. Maar sommige registratiehouders lopen financieel nu al tegen het plafond. Wanneer de definitieve CBG-lijst met geregistreerde middelen er komt, is nog onduidelijk.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.