Spring naar content

Homeopathie bij klachten in de overgang

Homeopathie bij klachten in de overgang

19/02/2020

De overgang: een grote omwenteling‘Als je lekkerder in je vel zit, kom je makkelijker door de overgang.’ Dat is een van de inzichten die arts voor homeopathie Lies In ’t Hout-Kegge deelde in een lezing die ze op 19 januari 2020 in Geldrop gaf over homeopathie bij overgangsklachten.

Tekst: Birgit Blankers

Uitleg

Lies In ’t Hout-Kegge, arts voor homeopathie in Heeze, gaf de lezing op uitnodiging van afdeling Limburg en Oost-Brabant van de Vereniging Homeopathie. Voor een groep van 25 geïnteresseerden vertelde ze over de overgang van de vruchtbare leeftijd van de vrouw naar de menopauze, het moment waarop de laatste menstruatie over is.

Menopauze

Het woord ‘menopauze’ komt vanuit het Grieks: ‘meno’ betekent ‘maand’ en ‘pauze’ betekent ‘stoppen’. De hele overgangsperiode kan drie jaar voor de menopauze beginnen en lange tijd doorgaan. Dit kan gepaard gaan met vervelende klachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Maar ook de minder bekende klachten kunnen zich manifesteren, zoals hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn en migraine, tintelingen in handen en voeten en pijnlijke gewrichten.

Factoren

Tijdens de overgang spelen vaak ook andere factoren een rol. Bijvoorbeeld: de kinderen gaan zelfstandig wonen, de zorg voor de ouders komt erbij, je gaat je ‘oud’ voelen. Vrouwen kunnen op twee manieren reageren op deze levensfase. Ze gaan meer energie steken in werk en hobby en hebben daardoor vaak minder last van klachten. Of ze beleven de overgang eerder symptomatisch, waardoor ze de klachten vaak veel heviger ervaren.

Behandelplan

Lies legde uit hoe deze klachten ontstaan en welke homeopathische middelen kunnen helpen tegen de klachten. Zij geeft de voorkeur aan een individueel behandelplan met homeopathie. Maar er zijn ook homeopathische complexmiddelen die goed kunnen helpen als eerste hulpmiddel. Daarnaast is het van belang om te ontgiften en kan het goed zijn om aanvullend vitamines en mineralen te gebruiken.

Documentaire

Tijdens de lezing is een boeiende Duitse documentaire getoond, waarin helder uitleg werd gegeven over homeopathische middelen en de bereidingswijze ervan. Deze film is te bekijken op YouTube.

 

Wil je weten wat homeopathie voor jouw overgangsklachten kan betekenen? Bezoek dan een homeopaat bij jou in de buurt

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.