Spring naar content

Het Homeopathische Ziekenhuis

Het Homeopathische Ziekenhuis

13/08/2020

Het Homeopathische Ziekenhuis, OudenrijnWist je dat ruim 100 jaar geleden het eerste homeopathische ziekenhuis zijn deuren opende in de gemeente Oudenrijn, net buiten Utrecht? De opening vond plaats op 18 maart 1914.

Het ziekenhuis lag midden tussen de bossen, weiden en boomgaarden. Een prachtig nieuw pand, gebouwd met geld van particulieren.

De familie Voorhoeve speelde hierbij een belangrijke rol. Vader N.A.J. Voorhoeve schreef het boek 'Homeopathie in de praktijk' (1905) en was tevens mede-oprichter van de Vereniging tot Bevordering der Homeopathie (nu bekend als de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland). Zoon J.N. Voorhoeve was van 1915 tot 1951 'geneesheer-directeur' van het nieuwe ziekenhuis.

De eerste patiënt kwam op 24 maart, na een paar maanden waren het er 19. Maar na een paar maanden brak de Eerste Wereldoorlog uit en bleven veel patiënten weg. Bovendien was de bereikbaarheid van het ziekenhuis niet best.

Ondanks financiële problemen hield het ziekenhuis stand. Totdat in mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het ziekenhuis wordt eerst gevorderd door de Nederlandse Militaire Geneeskundige Dienst voor de opvang van oorlogsgewonden. Later werd het ziekenhuis door de Duitsers gevorderd. Ondertussen moest het Homeopathisch Ziekenhuis zich op andere plaatsen weten te redden. Pas in 1946 kon het weer terug naar zijn oude plek. De Duitsers bleken het gebouw volledig te hebben uitgewoond.

Na de Tweede Wereldoorlog verloor het ziekenhuis snel zijn bijzondere karakter en werd het steeds meer een gewoon ziekenhuis. Uiteindelijk werd het omgevormd tot een 'gewoon' streekziekenhuis. Nog wel met de homeopathie als speerpunt maar niet meer als leidend principe.

Er kwamen plannen voor nieuwbouw en een modern ziekenhuis van 9 bouwlagen werd gebouwd met als naam Ziekenhuis Oudenrijn. In 1977 werd definitief afscheid genomen van de homeopathische grondslag.

Na 77 jaar werd in 1995 het oude Homeopathische Ziekenhuis gesloopt. Sinds 1996 staat er een nieuw verpleeghuis, het Voorhoeve huis. Als herinnering is de oude entree van het ziekenhuis bewaard gebleven. Deze staat nu in de achtertuin van het nieuwe Voorhoeve huis.

Meer weten over het Homeopathisch Ziekenhuis?

Lees het volledige artikel op www.ooginalinbeeld.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.