Spring naar content

Genetische gemodificeerde gewassen een flop

Genetische gemodificeerde gewassen een flop

27/07/2017

Het grote experiment met genetisch gemodificeerd (GM) voedsel heeft gefaald. De twee grote voordelen ten opzichte van niet-gemodificeerde gewassen zijn geen werkelijkheid geworden: de oogst is niet toegenomen en de hoeveelheid gebruikte pesticiden niet afgenomen.

GM-gewassen zijn ontwikkeld omdat ze sterker zouden zijn en beter bestand zouden zijn tegen schadelijke organismen die oogsten kunnen vernietigen. Maar twintig jaar nadat GM in Noord-Amerika werd geïntroduceerd, hebben de gewassen nog net zoveel pesticiden nodig als de niet-gemodificeerde gewassen in Europa.

Uit een analyse van The New York Times blijkt dat Noord-Amerikaanse boeren zo mogelijk nog meer pesticiden gebruiken dan hun Europese concurrenten. De onderzoekers konden in Noord-Amerika 'geen merkbaar betere opbrengst' ontdekken dan in Europa.

Sinds in Noord-Amerika GM-gewassen, zoals maïs, katoen en soja, zijn geïntroduceerd, is het gebruik van giftige chemicaliën om insecten en schimmels te doden met een derde gedaald. Maar het sproeien van onkruidverdelgers is met 21 procent gestegen. Ter vergelijking: in Frankrijk is het gebruik van insecten- en schimmelverdelgers met 65 procent gedaald, en het sproeien van onkruidverdelgers met 36 procent.

De angst dat GM-gewassen voor 'Frankensteinvoedsel' zou zorgen, dat schadelijk is voor onze gezondheid, is weliswaar onterecht gebleken, zegt de krant. Maar dit heeft de aandacht afgeleid van de echte problemen: dat de gewassen niet duurzamer zijn en geen rijkere oogsten opleveren.

Bron: Medisch Dossier 3 - 2017 / New York Times

WEBSITE:
https://www.nytimes.com/2016/10/30/business/gmo-promise-falls-short.html?_r=0

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.