Spring naar content

Fruitrijke zwangerschap zorgt voor slimme kinderen

Fruitrijke zwangerschap zorgt voor slimme kinderen

14/06/2016

Kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap dagelijks zes à zeven stuks fruit hebben gegeten zijn op éénjarige leeftijd beter cognitief ontwikkeld en hebben gemiddeld een zes à zeven punten hogere IQ. Dat concluderen Canadese onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Edmonton. Zij analyseerden data van 688 éénjarige kinderen uit de CHILD-studie en publiceerden daarover in het tijdschrift EBioMedicine.

De onderzoekers wilde weten of het eten van meer fruit ons leervermogen verbetert. Daarbij hielden ze rekening met andere factoren die normaal gesproken de ontwikkeling en het leervermogen van een baby beïnvloeden zoals gezinsinkomen, opleidingsniveau ouders en zwangerschapsduur. Zij constateerden dat elk stuk fruit of glas 100 % fruitsap geconsumeerd door de zwangere vrouw bij het nageslacht op éénjarige leeftijd voor 2.38 punten hogere IQ zorgde. Voor de baby geeft de cognitieve vooruitgang dezelfde voordelen als een week later geboren worden.

Deze positieve resultaten bleken reproduceerbaar in een onderzoek bij fruitvliegjes (Drosophila), die op het gebied van hersenfunctie voor 85 % dezelfde genen hebben als mensen. Daar werd een 30 % hoger leervermogen gemeten bij fruitvliegjes waarvan de ouders prenataal 30 % fruitsap geconsumeerd hadden. De onderzoekers suggereren dat de relatie tussen fruit en leervermogen en het mechanisme erachter blijkbaar is behouden tijdens de evolutie en tussen de soorten.

De onderzoekers waarschuwen op basis van deze gunstige resultaten niet te veel fruit tijdens de zwangerschap te gaan eten, omdat er meer onderzoek nodig is. Het eten van te veel natuurlijke suikers kan ook risico’s geven op zwangerschapsdiabetes en een hoog geboortegewicht.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.