Spring naar content

Europese “Green Deal” bevordert duurzame voedselproductie en gezondheid

Europese “Green Deal” bevordert duurzame voedselproductie en gezondheid

19/02/2020

Groene EU-vlaggen voor het Berlaymont-gebouw in Brussel.Europa heeft de ambitie om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden. Met oog op die doelstelling lanceerde de Europese Commissie in december 2019 de Green Deal, een nieuwe groeistrategie waarbij honderden miljarden euro’s beschikbaar komen voor alles wat bijdraagt tot een beter klimaat. Tevens wordt er een aanzienlijke vermindering van het gebruik van pesticiden, kunstmest en antibiotica nagestreefd, wat de gezondheid van mens en dier ten goede komt.

Tekst: Lilian Peters

Ambitieus plan

De Green Deal is een ambitieus plan waarin de Europese Commissie de economie wil stimuleren en de levenskracht en de gezondheid van de Europeanen wil verbeteren. Daarbij vindt de EC het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de natuur en te zorgen dat niemand buiten de boot valt. Het initiatief voorziet in een transformatie van onze manier van leven en werken, van produceren en consumeren.

Biologische landbouw

‘We zijn vastbesloten om te slagen. Voor het welzijn van onze planeet en het leven op aarde, het behoud van de biodiversiteit, van onze bossen en onze zeeën’, aldus EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Een van de pijlers van het plan is de biologische landbouw. In de visie van de EC is biologisch geproduceerd voedsel een van de belangrijkste oplossingen voor het veiligstellen van een duurzaam voedselsysteem.

Farm to Fork

De EC komt in maart 2020 dan ook met haar zogeheten Farm to Fork-strategie, onderdeel van de Green Deal, waarin duurzame voedselproductie centraal staat. Hierbij wordt tegelijkertijd een aanzienlijke vermindering van het gebruik van pesticiden, kunstmest en antibiotica nagestreefd. Ook zullen wetenschappelijke gegevens over het risico van hormoonverstorende stoffen als basis dienen voor nieuwe Europese regelgeving.

Gezond voedsel

Het is de bedoeling dat de Farm to Fork-strategie de duurzame voedselconsumptie stimuleert en betaalbaar en gezond voedsel voor iedereen bereikbaar maakt. Ook het verminderen van voedselverspilling staat hoog op de agenda. Verder wil de EC zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de consumenten beter informeren over details zoals waar het voedsel vandaan komt en de voedingswaarde ervan.

Nederland

In Nederland bedraagt aandeel van de biologische landbouw op dit moment 4,3 % van de totale markt. Ondernemers worden in ons land nog niet gestimuleerd om biologisch te produceren en consumenten niet om biologisch te kopen. Wellicht dat hier in de toekomst dankzij de European Green Deal verandering in komt.

 

> Word lid van de Vereniging Homeopathie

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.