Spring naar content

EUROCAM: ‘Pak antimicrobiële resistentie aan met complementaire geneeswijzen’

EUROCAM: ‘Pak antimicrobiële resistentie aan met complementaire geneeswijzen’

03/12/2021

Antibiotica.

Op 18 november jl. vond de European Antibiotic Awareness Day plaats. Dit Europese gezondheidsinitiatief is in het leven geroepen om mensen aan te zetten tot een verstandig gebruik van antibiotica. Het vaker gebruikmaken van complementaire geneeswijzen zoals homeopathie kan helpen om het antibioticagebruik omlaag te brengen en antimicrobiële resistentie tegen te gaan, stelt EUROCAM.

Tekst: Lilian Peters

Elk jaar sterven 33.000 mensen aan een infectie die resistent is tegen antibiotica. Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica, waardoor antibiotica steeds minder effect hebben. Bovendien komen er maar heel weinig nieuwe antibiotica op de markt. Verstandig en passend gebruik van antibiotica is dus van het grootste belang.

Veilige behandelingen

Ook kan het gebruik van antibiotica voorkomen worden door het vaker gebruikmaken van niet-antibiotische behandelingen die doeltreffend en veilig zijn. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de traditionele, complementaire en integratieve geneeskunde, waartoe ook homeopathie behoort.

Verstoorde homeostase

Infectieziekten zijn altijd het gevolg van zowel de vatbaarheid van de patiënt als de blootstelling aan een ziekteverwekkend micro-organisme. Het lichaam wordt vatbaar voor infectieuze micro-organismen als het interne evenwicht, de homeostase, verstoord is. Er zijn immers miljarden microben en bacteriën in onze darmen, in ons bloed – in feite in ons hele systeem – waarvan de meeste essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en virussen ontwikkelen zich tot een ziekte wanneer het lichaam verzwakt en vatbaar is – dit verschijnsel verklaart waarom sommige mensen ziek worden van een bacterie, schimmel of virus terwijl anderen gezond blijven.

Versterking immuunsysteem

Huidig onderzoek is vooral gericht is op het vinden van de beste manier om ziektekiemen te doden. Er wordt echter nauwelijks onderzoek gedaan naar manieren en middelen om de doeltreffendheid van het immuunsysteem te verhogen, met andere woorden: hoe de weerbaarheid van mensen kan worden verbeterd als middel om antimicrobiële resistentie aan te pakken.

Onderzoek

Volgens EUROCAM, het Europese platform dat zich inzet voor de positie van de traditionele, complementaire en integratieve geneeskunde, is het essentieel dat toekomstig onderzoek zich vooral richt op de weerbaarheid van mens en dier, en daarbij kijkt naar de effecten van een dieet met biologische voeding, lichaamsbeweging, psychologische stress en andere invloeden op de immuunrespons.

> Lees de volledige beleidsverklaring op de website van EUROCAM

> Word lid van de Vereniging Homeopathie

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.