Spring naar content

Endometriose niet altijd onderkend

Endometriose niet altijd onderkend

15/09/2021

Endometriose

Veel vrouwen ervaren klachten rond hun menstruatie. Een van de mogelijke oorzaken is endometriose, een chronisch ziektebeeld waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. De locatie kan onder meer het buikvlies, de eierstokken, de darmwand of de blaaswand zijn. Endometriose komt voor bij één op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De medische term ‘endometriose’ is afgeleid van het woord endometrium, wat baarmoederslijmvlies betekent.

Tekst: Peter Goosensen, klassiek homeopaat

Slijmvlies

Onder invloed van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zorgt de aanwezigheid van slijmvlies op de genoemde locaties voor bloedinkjes en lokale ontstekingsreacties. Dit kan leiden tot buikpijn, menstruatiepijn, darmkrampen of pijn bij het vrijen. Ook verklevingen in de buik kunnen een gevolg zijn van endometriose; hierdoor kan sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid.

Divers klachtenbeeld

Uit het voorgaande blijkt dat het klachtenbeeld bij endometriose heel divers kan zijn. Hierdoor wordt de diagnose vaak pas laat gesteld. Endometriose kan, afhankelijk van de aard en de ernst van de symptomen, veel invloed hebben op het dagelijks functioneren. Daarom is het raadzaam klachten die eraan doen denken voor te leggen aan een arts of een medisch specialist. Er zijn ziekenhuizen die een Expertisecentrum Endometriose hebben ingericht. Met een multidisciplinair team wordt daar bekeken wat er qua behandeling wenselijk en mogelijk is.

Homeopathie

Voor wie naast regulier medische begeleiding extra aanvullende ondersteuning zoekt, is homeopathie een van de mogelijkheden. Er is onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat homeopathische interventie bij endometriose naast daling van de pijnscores ook toename van vitaliteit en een verhoogde kwaliteit van leven tot gevolg heeft.

 

Benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen?

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

 

Bron:

Pubmed.gov

Meer lezen:

> Onderzoek: Homeopathie bij endometriose

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.