Spring naar content

Duits onderzoek: homeopathie verbetert kwaliteit van leven

Duits onderzoek: homeopathie verbetert kwaliteit van leven

13/11/2020

Homeopathie verbetert kwaliteit van levenBij een aantal Duitse verzekeraars is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor homeopathie. Maar hoe effectief die homeopathische behandeling daadwerkelijk is, is vaak onderwerp van discussie.

Door: Lilian Peters

Effectiviteit

Om de effectiviteit van een homeopathische behandeling in kaart te brengen, heeft het Berlijnse Institute for Social Medicine, Epidemiology and Health, een onderzoek opgezet, waarin de gegevens van 2.524 patiënten werden geanalyseerd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat homeopathie de kwaliteit van leven verbetert.

Verschillende klachten

De deelnemers kampten met verschillende klachten: astma, allergische rhinitis, atopisch eczeem, migraine/hoofdpijn of depressie. Een deel van de participanten maakte voor de behandeling van de klachten gebruik van homeopathie (de homeopathiegroep) en een deel deed alleen een beroep op de reguliere zorg (de controlegroep).

Kwaliteit van leven

Na zes maanden werd de effectiviteit van de behandeling gemeten. Hierbij werd gebruikgemaakt van diagnose-specifieke vragenlijsten die inzicht gaven in de kwaliteit van leven van de deelnemers. Daarnaast werd gekeken naar de totale kosten voor de verzekeraar aan de hand van de ingediende claims.

Prijskaartje

Na zes maanden bleek dat de kwaliteit van leven bij de homeopathiegroep beduidend hoger lag dan bij de controlegroep. Maar er hing ook een prijskaartje voor de verzekeraar aan, wat suggereert dat de meerkosten hebben bijgedragen aan de verhoogde kwaliteit van leven.

Meer onderzoek

De onderzoekers vermoeden dat mensen met diverse aandoeningen gebaat zijn bij een aanvullende homeopathische behandeling, maar geven aan dat op basis van deze studie nog geen conclusies kunnen worden getrokken. Daarvoor is in de toekomst meer onderzoek nodig.

Bron:
Kass, B. et al. Effectiveness and cost-effectiveness of treatment with additional enrollment to a homeopathic integrated care contract in Germany. BMC Health Services Research, 15 sep 2020;20(1):872.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.