Spring naar content

Dementie voorkomen door aanpassingen in leefstijl

Dementie voorkomen door aanpassingen in leefstijl

22/09/2022

Dementie voorkomen door aanpassing leefstijlDementie wordt wereldwijd beschouwd als de grootste uitdaging voor de gezondheidszorg in de 21e eeuw. We begrijpen nog steeds heel weinig van de ziekte. Er is steeds meer belangstelling voor preventie omdat er gebrek is aan werkzame medicijnen en duidelijk is dat de aandoening zich tientallen jaren voor het tot uiting komen van de ziekte ontwikkelt.

Tekst: Lilian Peters

Jong en oud

Volgens het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, dat het beschikbare bewijsmateriaal heeft samengevat, zou 40% van alle vormen van dementie wereldwijd te voorkomen zijn door aanpassingen in leefstijl. En daarbij gaat het niet alleen over ouderen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de oorsprong van cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd in de jongere volwassenheid ligt.

Acht factoren

Het is daarom belangrijk dat risicofactoren zo vroeg mogelijk worden aangepakt, concluderen wetenschappers van Lancet. Er zijn acht factoren bekend die het ontstaan van cognitieve achteruitgang kunnen bevorderen: lage opleiding, gehoorverlies, traumatisch hersenletsel, alcohol- of drugsmisbruik, hypertensie (hoge bloeddruk), roken, diabetes (het resultaat van een slecht dieet van suikerhoudende, bewerkte voedingsmiddelen en dranken) en depressie.

Drie jaar ouder

Recent onderzoek uit Canada van het Baycrest Centre for Geriatic Care richt zich daarom op een bredere groep dan tot nu toe gebruikelijk was in onderzoek naar dementie. De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 22.000 deelnemers, tussen 18 en 89 jaar, die online de Baycrest hersenbeoordelingstest invulden. De antwoorden werden afgezet tegen de acht factoren die bij de deelnemers mogelijk aanwezig waren. Het lijden aan zelfs maar één van deze factoren kan de hersenen met drie jaar verouderen, schatten de onderzoekers.

Verminder kans op dementie

Zelfs bij de jongste deelnemers werden cognitieve problemen vastgesteld als ook maar één van de factoren op hen van toepassing was. Bovendien bleken deze factoren van grotere invloed dan leeftijd alleen. Zo kon een ouder iemand die aan geen enkele risicofactor leed gezondere hersenen hebben dan een jongere die er drie of meer vertoonde. Volgens hoofdonderzoeker Annalise LaPlume toont het onderzoek aan dat het mogelijk is om het risico op cognitieve achteruitgang en dementie te verminderen. “Begin nu met het aanpakken van alle risicofactoren die je hebt, of je nu 18 of 80 bent, en je zult de gezondheid van je hersenen ondersteunen," aldus LaPlume.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9277708/

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.