Spring naar content

De rol van selenium en zink bij COVID-19

De rol van selenium en zink bij COVID-19

19/10/2021

selenium en zink bij COVID19Een groep Belgische wetenschappers van de Universiteit Gent is, onder leiding van Prof. Gijs Du Laing, een onderzoek gestart naar selenium en zink bij COVID-19 en waarom sommige patiënten de ziekte verschillend doormaken. De een heeft een zware verkoudheid of griep, en de andere belandt in het ziekenhuis, op de IC of sterft aan de ziekte.

De rol van selenium en zink bij COVID-19

Prof. Du Laing is als bio-ingenieur gespecialiseerd in ‘micronutriënten’, dit zijn microscopisch kleine voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Hij wilde de waarden van bepaalde voedingsstoffen in het bloed van COVID-19 patiënten onderzoeken omdat uit eerdere onderzoeken al gebleken was dat mensen met tekorten aan bepaalde voedingssupplementen veel ernstiger ziek werden van virale infecties. Hij wilde weten of dit ook voor COVID-19 gold.

Voor deze studie werd het bloed van 138 coronapatiënten van het UZ Gent en het AZ Jan Palfijn nader onderzocht. Uit de analyse bleek dat ernstig zieke patiënten en dodelijke slachtoffers, bij opname een ernstig tekort hadden aan de mineralen selenium en zink.

Zeven op de tien overleden patiënten hadden zelfs een ernstig tekort aan de genoemde mineralen. Patiënten bij wie de selenium- en zinkwaarden redelijk of op juist niveau waren werden minder ernstig ziek, overleefden COVID-19 vaker en herstelden ook sneller.

Uit het onderzoek bleek verder dat een te laag gehalte selenium en/of zink bij opname in het ziekenhuis een grotere risicofactor bij het verloop van COVID-19 vormt dan diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten.

Prof. Du Laing vindt het opmerkelijk dat de genoemde aandoeningen als risicofactor bij ernstige COVID-19 patiënten constant worden genoemd, maar de selenium- of zinktekorten niet. Dit onderzoek geeft echter aan dat deze tekorten wel degelijk een rol kunnen spelen.

Studie in Duitsland

In een Duits onderzoek werd eerder al een soortgelijk artikel gepubliceerd. Ook daaruit bleek de opvallende samenhang tussen de selenium- en zinkwaarden in het bloed en hoe groot de overlevingskansen waren.

China en selenium

In China heeft men ontdekt dat de regio’s waar minder COVID-19 doden te betreuren waren, de bevolking voldoende selenium in hun bloed had.

Selenium en zink voor een goed werkend immuunsysteem

Prof. Du Laing stelt dat, wanneer risicogroepen massaal selenium en zink innemen, niet direct geconcludeerd kan worden dat het aantal COVID-19 doden zal dalen.

Wel is al lang duidelijk dat deze mineralen essentieel zijn voor een goed werkend immuunsysteem en er zijn aanwijzingen dat tekorten daarvan een rol spelen in het ziekteverloop, niet alleen van COVID-19 maar ook van andere infectieziekten.

Selenium en zink Europa

Historisch gezien hebben veel West-Europeanen een tekort aan selenium en zink. De Zwitserse overheid heeft daarom besloten om de tekorten in zijn bevolking te onderzoeken en Finland is decennia geleden al begonnen met de toevoeging van selenium in meststoffen in de landbouw. Het seleniumgehalte in groenten en granen wordt daarmee kunstmatig verhoogd. Opvallend is dat Finland tot de landen behoort waar het COVID-19 sterftecijfer opvallend laag ligt. Dat zal met meerdere factoren te maken hebben, maar de bevolking wordt al jarenlang gevoed met extra selenium.

Bron: demorgen.be

Wetenschappelijke artikelen:

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3304

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512220303467

Corona   COVID-19   Selenium   Zink  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.