Spring naar content

Darmen en depressie

Darmen en depressie

07/12/2022

In onze darmen huist het microbioom, een ecosysteem van een bonte verzameling darm-micro-organismen bestaande uit goede en slechte bacteriën, schimmels en virussen. Sinds een aantal jaren is bekend hoe belangrijk de bacteriën in onze darmen zijn en dat veranderingen in deze darmflora invloed heeft op onze eetlust, hersenen en onze gezondheid.

Er is steeds meer bewijs dat een depressie in de darmen ontstaat. Darmbacteriën produceren chemicaliën zoals serotonine en dopamine en die hebben invloed op ons humeur.

Mensen met een depressie hebben vaak ernstige constipatie en het blijkt dat als die verholpen wordt de depressie ook verbetert.

Twee nieuwe Nederlandse studies tonen aan dat mensen met depressieve klachten vaak een ander darmflora hebben. Deze resultaten bieden interessante mogelijkheden voor andere behandelingen van depressie. Volgens cijfers van het Trimbos instituut kampen jaarlijks ongeveer 9 procent Nederlanders met een depressie. Steeds meer studies laten zien dat er een wisselwerking is tussen ons microbioom en gezondheid.  Het onderzoeksveld naar de invloed van darmbacteriën op onze hersenen is nog jong en bestaat uit kleine studies. Esther Aarts, hoogleraar voeding en cognitie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, benadrukt dat er nog niet direct een conclusie kan worden getrokken dat een veranderde darmflora tot depressie leidt.De universiteit was overigens niet betrokken bij de studies.

Darmen zijn ook belangrijk voor ons immuunsysteem, lees ook het artikel ‘darmen zijn de basis van onze gezondheid’ van Rineke Dijkinga

Bronnen

umcg.nl/s/samenstelling-gezonde-darmflora

volkskrant.nl/wetenschap/depressie-je-onderbuik-is-mogelijk-de-boosdoener

ggznieuws.nl/depressie-ontstaat-niet-in-het-brein-maar-in-de-darmen/

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.