Spring naar content

Coronavaccins slim, immuunsysteem slimmer

Coronavaccins slim, immuunsysteem slimmer

13/07/2021

Virussen en immuniteit Als je een coronabesmetting doormaakt, dan zal je immuunsysteem je daarna langer beschermen dan om het even welk vaccin, zelfs tegen enkele van de nieuwe varianten die momenteel verschijnen. 

Onderzoekers zijn het erover eens dat ons immuunsysteem het SARS-Cov-2-virus, verantwoordelijk voor Covid-19, gedurende ten minste zes maanden en waarschijnlijk veel langer ‘onthoudt’. 

Maar het doet meer dan dat. Na een infectie blijft het immuunsysteem antilichamen produceren die de reactie op het virus en eventuele varianten verbeteren, zeggen onderzoekers van de Rockefeller Universiteit. Dus als je het virus weer tegenkomt, is het onwaarschijnlijk dat je opnieuw wordt besmet, of dat je bij herbesmetting ernstig ziek wordt. 

Hoewel het aantal antilichamen van nature afneemt nadat de infectie voorbij is, nemen onze B-geheugencellen juist toe, en die blijven zich ontwikkelen om de volgende keer de uitdaging nog beter aan te kunnen en zelfs sommige van de nieuwe varianten te bestrijden. 

Het verraste de onderzoekers dat de B-cellen doorgingen met muteren en dat de antilichamen die ze produceerden effectiever werden tegen het virus. Dit is een gebruikelijk proces bij chronische infecties zoals HIV of herpes, waarbij het virus in het lichaam aanwezig blijft, maar hetzelfde werd dus ook gezien bij het Covid-virus. 

 

Bron: Medisch Dossier

Bron: Nature 591, 639–644 (2021)

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.