Spring naar content

Complementaire en integratieve therapie effectief bij vermoeidheid bij kanker

Complementaire en integratieve therapie effectief bij vermoeidheid bij kanker

10/02/2023

Acupunctuur De Italiaanse Association Research on Integrative Oncology Therapies heeft in samenwerking met de Universiteit van Rome en Milaan onlangs een systematische review van 22 systematische reviews gepubliceerd, waaruit blijkt dat complementaire en integratieve therapievormen helpen om vermoeidheid bij kanker te verminderen.

Toename gebruik complementaire en integratieve geneeskunde

Het gebruik van complementaire en integratieve geneeskunde (CIM) bij patiënten met kanker is in de afgelopen decennia toegenomen. CIM-interventies verminderen effectief bijwerkingen en verbeteren de kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Als gevolg hiervan gebruikt gemiddeld 51 procent van de patiënten met kanker gewoonlijk CIM als ondersteunende zorg om bijwerkingen die zijn gerelateerd aan de behandeling tijdens het kankertraject te beheersen. De meest verstrekte vorm van CIM is acupunctuur, maar ook homeopathie, mindfulness, massage, tai chi, qi gong, voedingssupplementen behoren tot CIM-behandelwijzen.

Samenvattende analyse

De onderzoekers hadden tot doel het gefragmenteerde bewijs ter ondersteuning van complementaire en integratieve geneeskunde voor het verbeteren van kankergerelateerde vermoeidheid te ordenen. In deze studie werden daarom alle systematische reviews (SR's) met betrekking tot de effectiviteit van CIM in het verminderen van vermoeidheid bij kanker onder volwassenen kritisch beoordeeld. Het betrof dus een samenvattende systematische analyse, niet van klinische studies, maar van systematische reviews.

Acupunctuur meest effectief

Tweeëntwintig SR's voldeden aan de inclusiecriteria, en de resultaten van 20 SR's ondergingen een meta-analyse. De gepoolde significante schatting van vermindering van vermoeidheid bij kanker in het algemeen was als volgt: SMD, -0,50; 95% CI, -0,67 tot -0,32; P < 0,001. Uit de subgroepanalyse op basis van het type CIM-interventie bleek dat acupunctuur de aanpak is die tot nu toe het meeste effect had op het verminderen van vermoeidheid: SMD, -0,99; 95% CI = -1,37 tot -0,62, P < 0,001; I2 = 84%. Ook bleek uit de subgroepanalyse op basis van het type kanker dat CIM-therapieën een significante vermindering van vermoeidheid lieten zien bij patiënten met borstkanker: SMD, -0,46; 95% CI, -0,69 tot -0,23; P < 0,001; I2 = 82%.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat het gebruik van complementaire en integratieve geneeskunde effectiviteit vertoont in het verminderen van vermoeidheid bij kanker. Uit een subgroepanalyse bleek dat de werking afhankelijk was van factoren zoals tumortype en specifieke CIM-therapie. Dit moet in toekomstig onderzoek grondig worden onderzocht.

 

Bronnen:

www.vnig.nl

Belloni, S., Bonucci, M., Arrigoni, C., Dellafiore, F., & Caruso, R. (2022). A Systematic Review of Systematic Reviews and a Pooled Meta-Analysis on Complementary and Integrative Medicine for Improving Cancer-Related Fatigue. Clinical therapeutics, S0149-2918(22)00405-2. Advance online publication.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.