Spring naar content

ChristenUnie en SP pleiten voor hogere btw homeopathische middelen

ChristenUnie en SP pleiten voor hogere btw homeopathische middelen

01/11/2017

In het belastingplan 2018 is een voorstel opgenomen om de definitie van geneesmiddelen in de btw-wetgeving aan te scherpen, zodat alleen nog maar geregistreerde geneesmiddelen onder het lage 6%-tarief vallen. De meeste homeopathische middelen zijn geregistreerd, dus zouden onder het lage btw-tarief blijven vallen.

Deze week kreeg de discussie een onverwachte wending. De nieuwe woordvoerder Financiën Eppo Bruins van de ChristenUnie wees erop dat de wetenschappelijk bewezen effectieve geneesmiddelen worden geregistreerd met een RVG-nummer en dat homeopathische geneesmiddelen geen aantoonbare farmacologische werking hebben. Het is voor hem onduidelijk 'waarom homeopathische middelen die niet wetenschappelijk bewezen effectief zijn, toch onder het lage btw-tarief zouden moeten blijven vallen.' Naar zijn mening zou het niet meer dan logisch zijn dat homeopathische middelen vallen onder het hoge btw-tarief. Hij sloot het onderwerp af met de vraag hoe groot de belastinguitgave aan homeopathische middelen is en hoe zich dat verhoudt tot reguliere geneesmiddelen en tot alle belastinguitgaven vanwege de toepassing van het verlaagde btw-tarief. Hij verwacht dat er veel geld vrijkomt als de btw op homeopathische middelen verhoogd wordt.

Hij kreeg bijval van Renske Leijten van de SP, die zich ook verbaasde over het lage btw-tarief op homeopathische geneesmiddelen. De andere Kamerleden lieten zich niet uit.

Wanneer dit voorstel wordt overgenomen betekent dit dat de homeopathische middelen 15% duurder worden.

De Vereniging Homeopathie gaat de Tweede Kamerleden duidelijk maken dat dit leidt tot verstoring van de concurrentieverhoudingen en in strijd is met Europese jurisprudentie die verlangt dat de btw-indeling aan het principe van ‘fiscale neutraliteit’ voldoet.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.