Spring naar content

Mogelijk miljoen Nederlanders extra aan de cholesterolverlagers door nieuwe richtlijn

Mogelijk miljoen Nederlanders extra aan de cholesterolverlagers door nieuwe richtlijn

20/06/2019

cholesterolverlagersEen nieuwe richtlijn, met grote gevolgen. Een miljoen mensen extra zouden aan de cholesterolverlagers moeten. ‘Dit is de invloed van de big pharma.’

 

Zelden klonk er onder huisartsen zoveel rumoer om het veranderen van één getalletje. Een simpele bloedwaarde. Om het te laten bepalen hoeven de dokters slechts een van de tweehonderd hokjes aan te kruisen op het formulier voor bloedonderzoek: lipiden. Oftewel: cholesterol. Het kost je als patiënt een paar minuutjes bij de prikpost, tweemaal per jaar. Bandje om de bovenarm, naald in de binnenkant van de elleboog, een klein buisje vult zich met bloed. Dat gaat naar het ziekenhuislab. Routinewerk − miljoenen mensen hebben een te hoog cholesterol.

Binnen een dag staan de bloedwaarden op het scherm van de huisarts. De 64-jarige patiënt die jaren terug een hartinfarct kreeg, weet dan: is mijn ‘slechte’ LDL-cholesterol 2,3, dan is er niks aan de hand. Maar is het hoger dan 2,5, dan maant de huisarts mij tot een vetarmer dieet en meer beweging, of schrijft me cholesterolverlagers voor, statines, die 2,1 miljoen Nederlanders al slikken. Anders krijg ik binnen afzienbare tijd misschien weer een hartaanval, of een herseninfarct.

Acht jaar lang was het getalletje 2,5. Tot twee maanden geleden. Sindsdien is 2,3 opeens geen gezonde waarde meer, maar moet het LDL volgens een nieuwe richtlijn verder omlaag, naar 1,8. Het betekent: nog meer op het dieet letten, nog meer medicijnen. Tussen de half en een miljoen patiënten krijgen er mogelijk mee te maken. Het zijn mensen met hart- en vaatziekten (1,6 miljoen in 2017 volgens gezondheidsinstituut Nivel) die nog geen 70 jaar oud zijn.

Belachelijk, vinden diverse verontruste huisartsen. Het aantal infarcten dat je voorkomt, staat niet in verhouding tot de nadelen, zoals meer bijwerkingen door de statines. Ze wijzen er ook op dat het wel heel toevallig is dat farmaceuten net veel duurdere cholesterolremmers op de markt hebben gebracht. Ook saillant: de twee cardiologen in de commissie die de nieuwe richtlijn vaststelde, ontvingen de afgelopen jaren duizenden euro’s van geneesmiddelenfabrikant Amgen, die een van de nieuwe remmers maakt.

Lees hier het hele artikel

Bron: Volkskrant.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.