Spring naar content

Cholesterol – hoe lager, hoe beter?

Cholesterol – hoe lager, hoe beter?

16/05/2019

Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Maar is dat wel zo? Antoinette Hertsenberg ging voor een Radar Extra-tweeluik op zoek naar de waarheid achter statines en andere cholesterolverlagers. Deze medicijnen worden door meer dan 2 miljoen mensen geslikt in Nederland. Wat is de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de medicijnen? En: is het wel echt 'the lower, the better'?

Bijwerkingen: stijfheid, spierpijn, maar: geen vermelding in onderzoeken

Als mensen een hoog cholesterol (LDL) hebben, gecombineerd met andere risicofactoren, of al een hart- of herseninfarct hebben gehad krijgen ze bijna altijd cholesterolverlagers van hun arts. Lang werd gedacht dat deze medicijnen weinig bijwerkingen hebben, maar er zijn juist veel patiënten die bijwerkingen ervaren. Meestal gaat dit om stevige spierpijn, maar er kunnen ook klachten als algehele malaise en stijfheid optreden.

Omdat er echter geen grondig onderzoek wordt gedaan naar de bijwerkingen van statines, is niet duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk klachten hebben. Patiënten die in de eerste onderzoeksfase bijwerkingen vertonen zouden voor het verdere onderzoek zelfs worden uitgesloten.

Geen bewijs voor hoe lager, hoe beter

Artsen hebben richtlijnen om te bepalen hoe ze om moeten gaan met patiënten die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. In deze richtlijnen staat ook welke streefwaarde van het slechte cholesterol, het LDL, wenselijk is.

In de nieuwste richtlijn voor huisartsen is die streefwaarde net verlaagd voor patiënten die al een hart- of vaatziekte hebben en onder de 70 jaar zijn. Maar het wetenschappelijke bewijs dat een LDL lager dan 1,8 de kans op hart en vaatziekten verkleint, is er niet.

Leefstijl: Zelf aan de slag om je cholesterol te verlagen

In deel 2 van de cholesterol documentaire wordt aandacht besteed aan hoe je met een verandering in leefstijl je cholesterolwaarden mogelijk kunt beïnvloeden. Biedt dit een alternatief voor de bestaande medicatie? Antoinette Hertsenberg volgt mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatroon onder de loep nemen. Drie mensen passen onder supervisie van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon aan. Al na vier weken daalt hun 'slechte' cholesterol.

 

Lees hier meer over de uitzendingen van Radar Extra

 

Radar Extra was te zien op maandag 13 mei en maandag 20 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Kijk hier de uitzendingen terug

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.