Spring naar content

Blauwtongvirus en de rol van homeopathie

Blauwtongvirus en de rol van homeopathie

17/10/2023

Blauwtong behandelen met homeopathieSinds eind september verspreidt het blauwtongvirus zich in hoog tempo onder herkauwers in Nederland. Dit ernstige virus was al eerder in Nederland, namelijk in 2006. Het is dus niet de eerste keer dat we hiermee te maken hebben.

Als de behandeling in een vroeg stadium wordt gestart hebben de dieren nog kans om te overleven. Maar hoe later de behandeling begint hoe moeilijker het wordt.

Verspreiding van het blauwtongvirus

Het blauwtongvirus wordt niet overgedragen via direct contact tussen besmette dieren maar via knutten. Door de minder strenge winters blijven deze kleine muggen, die vooral vanaf april tot het einde van de herfst actief zijn, langer aanwezig, wat rampzalige gevolgen kan hebben voor de herkauwers.

Minister van Landbouw, Adema, verwacht dat het virus nog voor de winter over het hele land zal verspreiden en mogelijk opnieuw zal opduiken na de winter.

Blauwtongvirus en homeopathie

Tijdens de Blauwtonguitbraak in 2006/2007 behandelde het homeopathisch artsen- en dierenartsencentrum Centaurea een aantal koeien en schapen homeopathisch.

Er werd -zoals gebruikelijk in de homeopathie- gekeken naar het individuele dier of naar het koppel als geheel. Op basis van het totale klachtenpatroon werd een homeopathisch middel voorgeschreven. Als de zieke dieren verbeterden, kregen de gezonde dieren hetzelfde middel om te voorkomen dat zij ziek werden. De behandeling met homeopathie liet bemoedigende resultaten liet zien.

Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, dus dit dient niet als bewijs. Er kan wel worden gezegd dat de veehouders en schapenhouders, waar de dieren zijn behandeld, erg tevreden waren met de resultaten.

De resultaten van de behandelingen kun je lezen op de website van Centaurea.

Bron:

NOS.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.