Biologische voeding bevat meer antioxidanten
Biologische voeding bevat meer antioxidanten
10/08/2021Biogroenten en -fruit bevatten meer antioxidanten dan conventioneel geteelde groenten en fruit. Dat schrijven Britse onderzoekers nadat ze 343 studies hadden geanalyseerd. Ze wijten het hogere gehalte van antioxidanten vooral toe aan het hogere gehalte van polyfenolen en bepaalde carotenoïden, want de verschillen in vitamine C en andere vitaminen waren niet zo groot. Voor vitamine E en proteïnen werd zelfs gemiddeld een lager gehalte in biologische voeding gevonden. Ze hebben ook een lager gehalte aan pesticiden, cadmium en nitraten.
De teeltwijze heeft een duidelijk effect op de voedingswaarde van gewassen. Geef je kunstmeststoffen aan planten, dan worden andere genen in hun cellen geactiveerd. Zijn biogroenten daarom voedzamer, en dus gezonder? Aan polyfenolen worden in elk geval een heleboel gezondheidseigenschappen toegeschreven. Al zou het een stuk beter zijn als de bevolking meer groenten en fruit zouden eten, los van het feit hoe ze geteeld zijn.
Bron: abcgezondheid.nl
Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 14 09 14;112(5):794-811
Bernacchia, R.; Preti, R.; Vinci, G. Organic and conventional foods: Differences in nutrients. Ital. J. Food Sci. 2016, 28, 565–578.