Bijsluiter belangrijk bij aanschaf zelfzorgmiddel
Bijsluiter belangrijk bij aanschaf zelfzorgmiddel
19/12/2017De consument leest voor het eerste gebruik van een zelfzorggeneesmiddel bijna altijd de bijsluiter: 91 procent van de gebruikers leest de bijsluiter helemaal, of ten minste de belangrijkste informatie. Voor de consument is de belangrijkste informatie de dosering (70 procent), de bijwerkingen (68 procent) en wijze van inname/gebruiksaanwijzing (67 procent). Dat blijkt uit onderzoek door Multiscope in opdracht van Neprofarm.
Als de consument met een eenvoudige gezondheidsklacht voor het schap met zelfzorggeneesmiddelen staat om een product te kiezen dat ze voor het eerst gaan kopen, weet 48 procent al van te voren wat ze willen hebben, 28 procent leest de verpakkingen van de producten die in aanmerking komen en 21 procent vraagt advies aan een medewerker. Bovendien wordt dan de verpakking van het gekozen product door 76 procent van de consumenten goed gelezen.
De verpakking en de bijsluiter geven de gebruiker de informatie die nodig is voor een veilig en effectief gebruik. Maar ook als een geneesmiddel al vaker is gebruikt, blijft het lezen van de bijsluiter belangrijk. In de tussentijd kan immers de situatie van de gebruiker veranderd zijn. Bijvoorbeeld als een zelfzorggeneesmiddel gelijktijdig wordt gebruikt met andere (recept)geneesmiddelen is het van belang om de bijbehorende bijsluiters te lezen, om ongewenste en onbedoelde wisselwerkingen te voorkomen. Bij twijfel over gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen, is het verstandig een arts of apotheker te raadplegen.
75 procent van de mensen geeft aan het prettig te vinden om al voor aankoop de bijsluiter te kunnen lezen. Uit het onderzoek blijkt wederom het belang van goede informatievoorziening op de winkelvloer. Op de homeopathische zelfzorgmiddelen mag niet meer worden vermeld waarbij het middel kan worden toegepast. De Vereniging Homeopathie blijft zich inzetten voor de terugkeer van de informatie op de verpakkingen van deze middelen.