Spring naar content

Australische NHMRC publiceert eindelijk eerste rapport over homeopathie

Australische NHMRC publiceert eindelijk eerste rapport over homeopathie

02/09/2019

Het Australische rapport over homeopathieGoed nieuws: De Australische National Health and Medical Research Council (NHMRC) heeft eindelijk het eerste rapport over homeopathie uit 2012 vrijgegeven, na een overweldigende reactie op de publieksactie ‘Release the first report’. Daarbij hebben meer dan 75.000 mensen over de hele wereld opgeroepen tot de publicatie van het rapport.

De NHMRC heeft deze eerste studie, die bemoedigende resultaten liet zien voor de werking van homeopathie, jarenlang onder de pet gehouden en voerde de studie vervolgens opnieuw uit volgens zeer twijfelachtige onderzoeksmethoden. De conclusie van de tweede studie uit 2015 was ‘dat er geen betrouwbaar bewijs was dat homeopathie werkt’. Deze tweede studie werd flink bekritiseerd, maar werd desalniettemin wereldwijd als basis gebruikt om beleid met betrekking tot gezondheidszorg en homeopathie te maken, en homeopathie minder toegankelijk te maken.

Nu is dan eindelijk het eerste rapport vrijgegeven. Zoals al werd verwacht wijken de conclusies sterk af van die van het tweede rapport dat in 2015 werd gepubliceerd, namelijk dat er ‘bemoedigend bewijs’ is dat homeopathie werkt bij vijf medische aandoeningen. Daarbij moet wel meegenomen worden dat het rapport nooit geheel is afgerond en er enkele meningsverschillen waren tussen de onderzoekers en de NHMRC over het al dan niet insluiten van gegevens. Maar het valt niet te ontkennen dat het de meest grondige meta-analyse van hoge kwaliteit tot nog toe is geweest.

‘Drie jaar lang heeft de NHMRC geweigerd om hun conceptrapport over homeopathie uit 2012 vrij te geven, ondanks Freedom of Information verzoeken en zelfs ondanks verzoeken van leden van de Australische Senaat. Dat het document eindelijk het daglicht ziet is een geweldige overwinning voor de transparantie en publieke aansprakelijkheid in de onderzoekswereld’ aldus Rachel Roberts, de Chief Executive van het Homeopathy Research Institute.

Het 293 pagina’s tellende rapport wordt momenteel verder geanalyseerd.

 

Bekijk hier het eerste rapport

 

Lees ook: https://vereniginghomeopathie.nl/nieuws/het-australische-rapport-teken-de-petitie

Bron: HRI

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.