Spring naar content

Australië rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathie

Australië rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathie

11/10/2019
Australië rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathieEen positief rapport over homeopathie werd jarenlang verzwegen. Het oorspronkelijke Australisch rapport blijkt veelbelovend voor homeopathie.


Een Australische overheidscommissie, de National Health and Medical Research Council (NHMRC) heeft het publiek jarenlang misleid. De NHMRC heeft een eerste, positief rapport over homeopathie uit 2012 jarenlang verzwegen. Uit dit oorspronkelijke rapport blijkt nu dat er aanwijzingen zijn voor de werkzaamheid van homeopathie bij een aantal aandoeningen. Het tweede rapport van de commissie uit 2015 oordeelde negatief over homeopathie, maar dit oordeel bleek achteraf onjuist, zo is recent bekend gemaakt.


Tóch bewijs voor homeopathie?

In 2015 verscheen een geruchtmakend Australisch rapport. Onderzoekers claimden dat er voor geen enkele ziekte of aandoening betrouwbaar bewijs zou zijn voor werkzaamheid van homeopathie. Het rapport werd uitgebracht door de NHMRC en genereerde wereldwijd veel opspraak. Anno 2019 geeft NHMRC-kopstuk Professor Anne Kelso toe dat deze claim niet klopt. Het rapport heeft bij nader inzien juist NIET aangetoond dat er GEEN bewijs zou zijn voor homeopathie. In een CEO Statement op 26 August 2019 verklaart Kelso, vier jaar na dato: “Contrary to some claims, the review did not conclude that homeopathy was ineffective” (“In tegenstelling tot sommige beweringen, was de conclusie van het rapport niet dat homeopathie ineffectief was.”).


Doofpot

De verklaring van Kelso was een verrassende wending in de slipstream van een doofpotaffaire. Tijdens een speurtocht naar het tot stand komen van de spraakmakende publicatie uit 2015 ontdekten wetenschappers namelijk iets vreemds. Al in 2012 bleek er een eerste analyse van homeopathisch onderzoek te zijn verricht. Het rapport werd verzwegen en lag in een la bij de NHMRC. Pas in augustus 2019 gaf de NHMRC het eerste rapport vrij, na jaren van vasthoudend lobbywerk, op grond van de wet op de openbaarheid van bestuur en met hulp van de Australische Ombudsman.


‘Aanwijzingen voor werkzaamheid homeopathie’

De resultaten in de ruwe, ongecontroleerde versie van dit eerste rapport blijken juist positief: er zijn aanwijzingen voor werkzaamheid van homeopathie bij oorontstekingen, bovenste luchtweginfecties bij volwassenen, complicaties na operatie en bijwerkingen van kankerbehandeling. Dit eerste onderzoek was gedaan door professor Karen Grimmer van de Universiteit van Zuid-Australia (UniSA). Zij is een gerenommeerd onderzoeker en werkte zelf mee aan het opstellen van regels voor dergelijke analyses.


EASAC-verklaring op losse schroeven

Het tweede Australische rapport uit 2015 werd sinds het verschijnen veelvuldig aangehaald in discussies over homeopathie. In 2017 nog citeerden de European Academies Science Advisory Council (EASAC), een commissie van Europese academies voor wetenschappen, dit rapport. Het negatieve oordeel van de EASAC over homeopathische geneesmiddelen was onder meer gebaseerd op dit rapport. Een herziening lijkt nu op zijn plaats.


Transparantie

De Homeopathy Research Institute (HRI), een internationale organisatie die wetenschappelijk onderzoek in homeopathie wil bevorderen, noemt het vrijgeven van het eerste Australische rapport een overwinning. Een opsteker voor patiënten, beleidsmakers en eenieder die transparantie voorstaat. Ook de vakgroep Homeopathie van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) is blij met de recente ontwikkelingen.


De HRI is nauw betrokken geweest bij het achterhalen van het tot stand komen van het eerste en tweede rapport. Op hun website staat uitgebreide achtergrondinformatie.


Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.