Spring naar content

Artsen stellen lijst op met zinloze behandelingen in ziekenhuizen

Artsen stellen lijst op met zinloze behandelingen in ziekenhuizen

25/11/2016
Onderzoekers hebben een lijst samengesteld waarop 1.366 medische verrichtingen staan in ziekenhuizen die zinloos zijn en die als richtlijn voor artsen kan dienen.

De lijst wordt vrijdag aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aangeboden, meldt de Volkskrant.

Het onderzoek werd onder meer uitgevoerd door IQ Healthcare, een onderdeel van het Radboudumc,naar aanleiding van internationale onderzoeken waaruit bleek dat slechts de helft van de handelingen die worden uitgevoerd in ziekenhuizen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Op de lijst die nu is verschenen staat volgens de Volkskrant onder meer dat kijkoperaties niet altijd zinvol zijn bij knieklachten. Ook worden vaak te zware niet-werkende medicijnen gegeven aan COPD-patiënten. 40 procent van de verrichtingen op de lijst gaan over medicatie. Een derde over diagnostiek.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de koepel van de acht academische ziekenhuizen, zegt dat veel geld te besparen is als de handelingen op de lijst niet meer worden uitgevoerd.

Bron: nu.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.