Spring naar content

Antibioticagebruik tijdens zwangerschap kan nadelig effect hebben op gezondheid kind

Antibioticagebruik tijdens zwangerschap kan nadelig effect hebben op gezondheid kind

23/10/2020

Antibiotica bij zwangerschap

Antibioticagebruik tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte kan leiden tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd bij het kind. Die conclusie is getrokken door onderzoekers van het Sarphati-project die onderzocht hebben hoe welvaartsziekten bij vooral Amsterdamse jongeren voorkomen kunnen worden. In verschillende reviews beschrijven de onderzoekers welke gezondheidsproblemen een relatie hebben met blootstelling aan antibiotica in de allereerste levensfase.

Tekst: Lilian Peters

Obesitas en allergieën

Uit het onderzoek komt naar voren dat er een relatie is tussen vroegtijdig antibioticagebruik en het risico op overgewicht, obesitas, en allergieën (met name astma, eczeem en hooikoorts) bij kinderen. Het risico is het hoogst bij meerdere antibioticakuren en vooral bij breedspectrumantibiotica. Ook leidt het gebruik van antibiotica tijden het eerste levensjaar tot meer klachten, dan wanneer het daarna wordt gegeven.

Eerste levensjaar

Met name het risico op overgewicht als gevolg van antibioticagebruik tijdens het eerste levensjaar springt in het oog. Het lijkt erop dat het bewijs voor het ontstaan van overgewicht/obesitas op latere leeftijd als gevolg hiervan het grootst is. Kinderen hebben, wanneer zij heel jong antibiotica gebruikt hebben, ruim 12 procent meer kans op overgewicht en ruim 18 procent meer kans op obesitas.

Terughoudend

Hoewel behandeling op jonge leeftijd met antibiotica niet altijd te voorkomen is, laat dit onderzoek opnieuw zien hoe belangrijk het is om terughoudend te zijn met antibioticagebruik tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van een kind. Het risico dat de (nog niet geboren) baby gezondheidsklachten ontwikkelt door antibioticagebruik is namelijk groot.

Homeopathie kan helpen

Voor vrouwen die tijden de zwangerschap last hebben van vervelende kwalen, kan homeopathie vaak uitkomst bieden. Ook voor pasgeboren baby’s met gezondheidsproblemen kan homeopathie een veilige en effectieve behandeling zijn. Met als groot voordeel dat homeopathie geen bijwerkingen heeft, en niet leidt tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.

 

> Word lid van de Vereniging Homeopathie

 

Bronnen:

Baron, R, et al. 'The relationship of prenatal and infant antibiotic exposure with childhood overweight and obesity: a systematic review'. Journal of developmental origins of health and disease, 2020, 11.4: 335-349.

Baron, R., et al. 'The relationship of prenatal antibiotic exposure and infant antibiotic administration with childhood allergies: a systematic review'. BMC pediatrics, 2020, 20.1: 1-14.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.