Spring naar content

Afweersysteem reageert heftig op fastfood

Afweersysteem reageert heftig op fastfood

08/02/2018

fastfoodEen hyperactief en agressief reagerend afweersysteem door fastfood. Onderzoekers van de universiteit in Bonn namen waar dat het immuunsysteem van proefdieren hetzelfde reageert op een voeding met veel vet en calorieën als op een bacteriële infectie.

Bovendien lijkt het erop dat ongezond voedsel ook op de langere termijn zorgt voor heftige reacties van het afweersysteem. De onderzoekers zagen dat de omschakeling van een ongezonde naar een gezonde voeding, die langere tijd werd volgehouden, geen verandering teweeg bracht. De resultaten worden nog gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Vaatwandvernauwing

Langdurige veranderingen in de respons van het immuunsysteem kunnen schadelijk zijn. Ze houden onder andere verband met de ontwikkeling van atherosclerose. Vetten en witte bloedcellen vormen een deel van de ophopingen (plaques) die in bloedvaten kunnen plaatsvinden. Ze zijn een risico voor de hart- en bloedvatfunctie.

Muizen op dieet

Voor hun studie zetten de onderzoekers muizen op een Westers dieet met veel vet, suiker en weinig vezel. De dieren lieten een heftige respons van het immuunsysteem zien die vrijwel vergelijkbaar is met een reactie na een bacteriologische infectie. Dit soort infecties vragen doorgaans veel veerkracht van een lichaam. De onderzoekers geven aan dat de ongezonde voeding leidde tot een onverwachte toename van afweercellen, met name granulocyten en monocyten.

Mechanisme

Ze gingen vervolgens op zoek naar de onderliggende mechanismen en keken naar de genen die betrokken zijn bij de voorstadia van de afweercellen in het beenmerg. Ze namen een duidelijke link waar tussen de activatie van deze genen en een ongezonde voeding. Toen de muizen na een maand weer hun  vertrouwde granendieet kregen, eveneens voor vier weken, nam de acute reactie van het immuunsysteem af, maar een genetische herprogrammering was nog steeds waarneembaar. Tijdens de periode van fastfood zijn genen aangezet die nog steeds actief waren. Dit worden ook wel epigenetische veranderingen genoemd.

Sensoren immuunsysteem

Uit de studie bij de muizen blijkt de heftige reactie van het immuunsysteem dus niet is opgewekt door een schadelijke bacterie, maar door ongezond voedsel. De onderzoekers doen nog verder onderzoek naar de sensoren van immuuncellen die bij de reactie betrokken zijn. Behalve Duitse wetenschappers van het Instituut voor aangeboren immuniteit, zijn bij de studie onderzoekers betrokken van onderzoeksgroepen in Nederland, de VS en Noorwegen.

Bron: Voedingnu.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.