Spring naar content

Actief blijven na je pensionering zorgt voor gezonde hersenen bij vrouwen

Actief blijven na je pensionering zorgt voor gezonde hersenen bij vrouwen

24/06/2020

Vrouw met pensioenAls je met pensioen gaat na een werkzaam leven, is het belangrijk om een nieuwe grote uitdaging aan te pakken – en dat lijkt vooral op te gaan als je een vrouw bent.

Tekst: Lilian Peters

Weinig doen

Hoewel tal van studies hebben aangetoond dat mensen die zeer weinig doen na hun pensionering meer kans hebben op mentale achteruitgang, is in de meeste onderzoeken niet gekeken op welke groep mensen dit precies van toepassing is.

Uitdagende activiteiten

Onderzoekers van de North Dakota State University hebben de gezondheid en het geestelijk welzijn van 732 gepensioneerden gevolgd, van wie de helft vrouw was. Ze ontdekten dat vrouwen die zich bezighouden met uitdagende activiteiten, waaronder probleemoplossing en mentale stimulatie, veel minder kans hadden om te lijden onder cognitieve achteruitgang dan vrouwen die geen andere activiteit ontplooiden na hun pensionering.

Vrouwen extra kwetsbaar

Vrouwen hebben meer kans op mentale achteruitgang als ze hun werk niet vervangen door iets wat net zo uitdagend is, wanneer ze met pensioen gaan. Maar dat gold niet voor de mannen. Mannen lijken niet zo erg getroffen te worden door de grote verandering in levensstijl, zeggen onderzoekers van de North Dakota State University.

Bij mannen weinig verschil

Er was heel weinig verschil in de cognitieve achteruitgang van de mannen die wel actief bleven en de mannen die dat niet deden. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de meeste mannen uit de onderzoeksgroep in een hogere sociaal-economische klasse zaten, en vroeg in hun pensionering werden ondervraagd. Een eventuele achteruitgang van cognitieve functies zou mogelijk later op kunnen treden.

Woordspelletjes

Toch is het niet zo dat weinig doen na je pensionering onvermijdelijk zal eindigen in een cognitieve achteruitgang, zeggen de onderzoekers. Als het moeilijk is om uitdagende activiteiten te vinden, is het belangrijk dat gepensioneerden meer lezen of woordspelletjes spelen. Ook zo kun je je grijze cellen stimuleren.

 

> Word lid van de Vereniging Homeopathie

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.