Spring naar content

28 oktober: sterfdag dr. Nicolaas Voorhoeve

28 oktober: sterfdag dr. Nicolaas Voorhoeve

25/10/2022

Op 28 oktober 2022 was het honderd jaar geleden zijn dat dr. N.A.J. (Nicolaas) Voorhoeve stierf. Een moment om even bij stil te staan. Nicolaas Voorhoeve was in 1886 medeoprichter van de Vereniging tot bevordering der Homeopathie in Nederland. De vereniging werd in 1886 officieel erkend door koning Willem III met de naam Vereniging Homeopathie Nederland en ontving in 1986 het predicaat ’Koninklijk’.

Voorhoeve was homeopathisch arts in Den Haag. In 1914 was hij medestichter van het eerste Homeopathisch Ziekenhuis in Nederland in Oudenrijn (later opgegaan in het St. Antonius Ziekenhuis). Zijn zoon J. N. Voorhoeve was van 1915 tot 1951 'geneesheer-directeur' van het ziekenhuis. Een andere zoon, C.Th. (Carl Theodoor) Voorhoeve, opende de eerste homeopathische apotheek in ons land aan de Frederik Hendriklaan te 's-Gravenhage.

Toen Nicolaas Voorhoeve zelf als homeopathisch arts begon, waren er slechts drie andere artsen in Nederland die uitsluitend homeopathisch praktiseerden. Het was grotendeels aan zijn inspanningen te danken dat hun aantal in het jaar van zijn overlijden tot 35 was aangegroeid. Kortom, Nicolaas Voorhoeve bracht de professionele homeopathie tot bloei.

Een neef van Nicolaas Voorhoeve, Dr. J. (Jacob) Voorhoeve (1865 - 1937), was arts te Dillenburg. Hij schreef in 1905 het boek 'Homoeopathie in de praktijk'. Een zeer bekend standaardwerk dat tot op heden diverse keren is herdrukt en nog steeds verkrijgbaar is. Het boek verscheen dan ook eerst in het Duits, als 'Homöopathie in der Praxis'. In de Nederlandse vertaling werd het een medisch naslagwerk voor leken, een doorbraak in de tijd. En een praktisch handboek voor wie bijvoorbeeld op een afgelegen post in Indië woonde, ver verwijderd van medische zorg.

Minder bekend is dat Jacob Voorhoeve ook een boek getiteld  'Hygiëne in het huisgezin' schreef. Toen dat boek verscheen waren inzichten over hygiëne in het dagelijks leven (en trouwens ook in ziekenhuizen) nog vrij pril. Ook daar viel nog een wereld te winnen.

 

Dr. Jacob Voorhoeve

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.